Stand van Zaken en voortgang Regio Deal Noord-Holland Noord

Aangeleverd door: Kees Mosch

De Regio Deal NHN is een ambitieus programma van de Rijksoverheid dat tot doel heeft de brede welvaart en het sociaaleconomisch klimaat in de regio Noord-Holland Noord te versterken. Door middel van gerichte investeringen in talentbehoud, werkgelegenheid en leefbaarheid zorgt dit programma voor een duurzamer en veerkrachtiger NHN. Voor ondernemers ook zeer belangrijke zaken!

De totale investering is €65 miljoen over een periode van vijf jaar (2025-2029) en bestaat uit een rijksbijdrage van €32,5 miljoen en een minimaal gelijke eigen bijdrage vanuit de regio. Zowel het bedrijfsleven, het onderwijs, de gemeentes uit de regio Noord-Holland Noord nemen deel aan deze Regio Deal. Ook de provincie is deelnemer. De hoofdlijnen van het programma zijn gericht op de thema’s Beter Leren (onderwijs), Beter Werken (bedrijfsleven) en Beter Leven (overheid). 

Met de Rijksoverheid is door de regio een overeenkomst opgesteld, waarin de doelstellingen en beoogde resultaten van de Regio Deal NHN zijn opgenomen.  Deze overeenkomst wordt het Convenant Regio Deal NHN genoemd. Dit convenant is door alle samenwerkende partijen binnen de drie geledingen opgesteld en is op 18 september door alle betrokken partijen (het Rijk, 17 gemeentes, 3 regionale ondernemerskoepels uit NHN, 3 onderwijsinstellingen en de provincie NH) vastgesteld en wordt op 1 november definitief ondertekend. Vanuit het Rijk zal minister Mona Keijzer tekenen.

Voor het Rijk is een verdergaande samenwerking van alle partijen ook een belangrijke doelstelling. Vanuit een gezamenlijke samenwerking kan ook meer voor onze regio bereikt worden.

 

Voorwaarden voor projecten Regio Deal NHN
De eigen bijdrages uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid bedraagt dus de komende jaren in totaal minimaal €32,5 miljoen. Deze ‘cofinanciering’ kan zowel in cash als in kind (inzet mensuren) worden ingebracht en is een belangrijke voorwaarde voor het toekennen van geld uit de Regio Deal. De afspraak is dat ‘ondernemend Noord-Holland Noord’ €10 miljoen gaat bijdragen. Een eerste inventarisatie van de ingediende projecten laat overigens zien, dat deze eigen bijdrage voor de ondernemers geen probleem zal zijn.

De samenwerking tussen alle partijen is van groot belang om de projecten tot een goed resultaat te brengen. Het is zeker niet de bedoeling dat als de bijdrage vanuit de Regio Deal stopt, dat dan de projectactiviteit ook ter ziele gaat. Bij het toekennen van bijdrages zal zeer goed worden gekeken in hoeverre het initiatief op termijn op eigen kracht verder kan gaan.

Ook zal bij de beoordeling gekeken worden in hoeverre het project of initiatief bijdraagt aan de versterking of verbetering van de sociaaleconomische structuur en/of leefbaarheid van de regio.

 

Fases van de Regio Deal NHN
Hieronder ga ik in op de drie fases die de Regio Deal NHN doorloopt.

De Regio Deal NHN wordt uitgevoerd in drie opeenvolgende fases, elk met specifieke doelen en activiteiten. In deze fases is de groei naar een meer bindende samenwerking tussen alle partijen, wat essentieel is voor het bereiken van de doelstellingen van de deal.  

Fase 1: Toewerken naar het aangaan van het convenant (tot 18 september 2024)
Deze fase is gericht op het opstellen van convenant en de eerste aanzet van de samenwerking tussen alle betrokken partijen. Deze fase is inmiddels afgerond.

- Alle partijen onderschrijven het convenant;

- Opstellen van het programmaplan;

- Opstellen van een breed gedragen governance (bestuur en aansturing) voor de programmaorganisatie Regio Deal NHN met een heldere besluitvorming.

 

Fase 2: Uitwerken van programmaplan en uitvoeringsregelingen (19 september tot 1 november 2024)
In deze fase wordt de organisatie en de procedures voor de Regio Deal vastgelegd door bijvoorbeeld:  

- De vaststelling van de uitvoeringsregelingen;

- De vaststelling van de interne organisatie ten behoeve van de uitvoering van de Regio Deal;

- De inrichting van de financiële administratie en verantwoording;

- De vaststelling van het programmaplan Regio Deal NHN;

- De vaststelling en implementatie van de governance voor de programmaorganisatie Regio Deal NHN.

Dit zorgt voor een solide fundament voor de start van de projecten. 

 

Fase 3: Regio Deal NHN in uitvoering (vanaf november 2024 tot en met 31 oktober 2029)
Deze fase markeert de daadwerkelijke inwerkingtreding van de Regio Deal, waarin de projecten en investeringen kunnen worden aangemeld, daarna worden beoordeeld en na toekenning van een bijdrage van start kunnen gaan. Het nog in te stellen Programmabureau Regio Deal NHN wordt verantwoordelijk voor de coördinatie, monitoring, financiële verantwoording en rapportage van de voortgang. 

 

Stand van zaken en vervolg
De uitvoering van de Regio Deal zal dus binnenkort van start gaan. Ondernemers die in de afgelopen maanden al een initiatief of project voor de Regio Deal hebben ingediend of hierover gesprekken hebben gevoerd, zullen worden benaderd en geïnformeerd over het vervolgproces met betrekking tot de Regio Deal en hun aanvraag.

Bedrijven, die plannen of ideeën hebben voor activiteiten of projecten die aan de voorwaarden van de Regio Deal NHN voldoen, kunnen deze vanaf 1 november a.s. ook indienen. Over de precieze indieningstermijnen komt nog nadere informatie. Mocht je vragen hebben of je wilt over een idee of plan willen sparren, neem dan contact met mij op.


Kees Mosch

Programmamanager Beter Werken Regio Deal NHH

(namens de drie regionale ondernemerskoepels uit Noord-Holland Noord)

Mobiel: 06-51440976

Email: k.mosch@bejo.nl (mailto:k.mosch@bejo.nl)

 

Aangeleverd door: Kees Mosch

Screenshot 2024-09-19 at 11-05-16 Wat is Regio Deal NHN en hoe dien je een projectplan in - OFS - Ondernemers Federatie Schagen Screenshot 2024-09-19 at 11-05-16 Wat is Regio Deal NHN en hoe dien je een projectplan in - OFS - Ondernemers Federatie Schagen