Nederlandse ondernemers steunen reddingsplan Griekenland
Herinvoering van de gulden geen optie
Een ruime meerderheid van Nederlandse ondernemers vindt dat de Europese lidstaten Griekenland te hulp moeten schieten met financiële steun. Zonder die steun denkt een meerderheid van de ondernemers dat Griekenland failliet gaat. Dit blijkt uit onderzoek van het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel.
De Tweede Kamer is vandaag teruggekeerd van reces voor een plenaire zitting om de Nederlandse bijdrage aan de financiële steun voor Griekenland te bespreken. Het reddingsplan dat voor Griekenland op tafel ligt, bestaat uit 110 miljard euro steun van de eurolanden en het IMF, waarvan de Nederlandse bijdrage ongeveer 5 miljard euro zal bedragen.
Nederlandse ondernemers steunen in ruime meerderheid het reddingsplan. Ruim 62% van de ondernemers vindt dat Europese lidstaten Griekenland financiële hulp moeten aanbieden, en ruim 52% denkt dat Griekenland zonder steun inderdaad failliet zou gaan. Over de Nederlandse bijdrage van 5 miljard euro zijn Nederlandse ondernemers minder éénduidig: 28% vindt het teveel, 37% vindt het ongeveer goed, 18% wil geen steun geven en 15% heeft geen mening.
Opmerkelijk is dat ruim 48% van de ondernemers denkt dat Griekenland niet in staat zal zijn de benodigde bezuinigingen door te voeren die als voorwaarde verbonden zijn aan het financiële reddingsplan. Zo’n 35% denkt dat Griekenland daar wel toe in staat is.
Nederlandse ondernemers maken zich zelf weinig zorgen over de financiële problemen van Griekenland. Zo’n 62% van de ondernemers denkt als ondernemer persoonlijk geen last te ondervinden van de Griekse financiële crisis.
Tot slot hebben weinig Nederlandse ondernemers behoefte aan een terugkeer naar de gulden, wat sommigen als oplossing hebben aangedragen om besmetting van de Nederlandse economie door financiële problemen van andere Eurolanden te voorkomen. Ruim 68% van de ondernemers wil de euro behouden.